Digital økonomi og forretningsmodeller

Uber – fordeler og ulemper

Hva er Uber?

Uber Technologies Inc. er et amerikansk teknologiselskap som ble grunnlagt i 2009. Selskapet utvikler, markedsfører og drifter mobilappen Uber, en app der man med et tastetrykk kan finne skyss. På forhånd legger man inn sin kortinformasjon, før man plotter inn hentested og leveringsadresse. Deretter blir man koblet opp med biler som er i nærheten, før man etter få minutter får tilsendt en bil. Man kan hele tiden følge med på hvor sjåføren befinner seg ved hjelp av kartet på appen. Når turen er over blir beløpet automatisk trukket fra betalingskortet kunden har lagt inn – og kan dermed bare forlate bilen med en gang man har nådd destinasjonen. Dette skaper effektivitet både for sjåfør og passasjer.

Uber tilbyr POP, Lux, Black og XXL, der både standard og størrelse på bilene varierer, og ulike bilene har forskjellige priser. UberPOP, den billigeste varianten, der privatpersoner kan tilby transport til andre, ble i 2017 satt på pause i Norge. Dette skyldes at Uber ikke regnes som en lovlig transporttjeneste i Norge, og at det har vært mangel på lovverk for slike tjenester. De tre andre tjenestene er fortsatt tilgjengelige i Norge.

Hvilke fordeler og ulemper medfører denne delingstjenesten i Norge?

I en artikkel publisert i Dagens Næringsliv kommer det frem at nordmenn er mer fornøyd med delingstjenesten Uber enn med tradisjonelle taxier. På en skala fra en til ti som måler tillit, fornøydbarhet og sammenlignbarhet scorer Uber 2,2 høyere enn taxinæringen. Dette skyldes nok flere faktorer. Når man bestiller en bil gjennom Uber, får man på appen informasjon om sjåføren, bilmerke, registreringsnummer samt hvilke tilbakemeldinger sjåføren har fått fra tidligere kunder. Dette er med på å skape sikkerhet for brukeren, spesielt fordi man har kontroll på hvilken bil man sitter i dersom det skulle oppstå problemer. Tilbakemeldingssystemet gjør det mulig for både sjåfør og kunde å «rate» hverandre med stjerner. Dersom en kunde har en dårlig opplevelse med en Ubersjåfør, kan de enkelt gi sjåføren en lav score. For andre brukere kan dette være hjelpsomt ved at de kan unngå å kjøre med denne sjåføren. Om man bestiller en taxi derimot, har man som kunde ingen kontroll på hvem det er som kjører, og ubehagelige og usikre situasjoner kan lettere oppstå.

Selve prosessen med å bestille en Uber er enklere enn taxi. Alt foregår i appen, og man har til enhver tid kontroll over hvor sjåføren befinner seg. Dersom man ønsker en taxi, må man ringe inn til sentralen, og man har ingen kontroll på hvor taxien er før den ankommer. I tillegg til dette en Uber betraktelig billigere enn taxi, og mange mener at taximarkedet ikke fungerer med dagens priser. Årsaken til at Uber kan ta lavere priser enn taxier er fordi Ubersjåfører ikke skatter på lik linje som det taxisjåfører gjør. Dette er også en av grunnene til at UberPOP er blitt ulovlig i Norge. Det er viktig at alle tjenester som tilbys i Norge er regulert, og at personer som tjener penger på sitt arbeid betaler skatt av disse pengene.

 

Kilder:

https://www.dn.no/handel/sifo/taxiforbundet/carl-endresen/ny-studie-nordmenn-liker-uber-bedre-enn-taxi/2-1-167922

https://www.uber.com/nb-NO/blog/12-fakta-som-du-kanskje-ikke-visste-om-uber-i-norge/

https://www.uber.com/nb-NO/blog/uberpop-pa-pause-i-oslo/

https://no.wikipedia.org/wiki/Uber

https://www.pexels.com/photo/uber-smartphone-iphone-app-34239/ (bilde)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *