E-varehandel

Vi har opprettet en egen nettbutikk!

Eksamensoppgaven i e-varehandel dette året gikk ut på å starte en egen nettbutikk, noe jeg i begynnelsen tenkte skulle være veldig enkelt, men som etterhvert viste seg å være mer utfordrende enn først antatt. Det ligger mye tid, arbeid og ressurser bak en god og velfungerende nettbutikk, og det er mye man ikke tenker på eller vet før man har kommet ordentlig i gang. Til tross for at vi hadde begrenset tilgang på de tre nevnte faktorene har vi likevel fått et resultat jeg kan si meg fornøyd med!

Nettbutikken vår heter T-SHOP og vi selger t-skjorter til menn. Tanken var opprinnelig å tilby produkter til både menn og kvinner, men da vi opplevde det som vanskelig å finne gode leverandører for t-skjorter til kvinner, valgte vi å kun selge til menn. Det var viktig for oss å velge leverandører med gode omtaler, fine produktbilder og som var seriøse. Dette er fordi vi vil ha mest mulig kontroll og oversikt over produktene, at de blir levert i riktig stand, til riktig tid og i riktig mengde. Det var også viktig for oss at produktbildene var gode, slik at inntrykket besøkende får av nettbutikken vår ikke er negativt. Vi ønsker ikke å oppfattes som en useriøs bedrift – og førsteinntrykk har mye å si. Derfor falt valget på de leverandørene og produktene vi har lagt inn i nettbutikken. Tatt i betraktning at vi må ta i bruk drop-shipping, at vi ikke får kvalitetssikret produktene våre og at det var et begrenset utvalg av produkter er vi fornøyde med valget.

Hele prosessen med å planlegge gikk veldig bra. Gruppen samarbeidet godt og vi hadde mange gode ideer. Da vi etterhvert fikk registrert bruker på Shopify og så hvilke funksjoner vi hadde tilgang på, skjønte vi at vi ikke kunne tilby alt det vi ønsket, noe som gjorde oss litt demotiverte. Vi bruker gratisversjonen og derfor er ikke alle funksjoner tilgjengelige. Etter litt gjennomgang av det som var mulig å tilby fant vi til slutt et design og ulike funksjoner som sto til våre forventninger, og vi ble fornøyde med resultatet.

Etter at nettbutikken var ferdig utformet og produktene var lagt inn startet prosessen med å markedsføre oss og produktene. Vi satte lanseringsdatoen til 15. mars, slik at vi hadde god tid til å fikse alt slik at nettbutikken var 100% ferdig til lansering. Vi opprettet en Instagram-profil der vi hadde nedtelling mot lansering, for å skape spenning og engasjement. Etter lansering la vi ut bilder av alle produktene, som vi lagret i høydepunkter slik at besøkende enkelt kan finne de. Vi lagde også en Facebook-side der vi promoterte nettbutikken og produktene. Vi opplever disse plattformene som gode markedsføringskanaler og har ikke møtt på noen utfordringer ved å bruke de.

Vi har også brukt e-post som markedsføringlsplattform. Dette er en enkel og effektiv måte å kontakte prospekter og markedsføre våre produkter, tilbud nyheter og så videre. E-postene blir sendt ut til de adressene vi har samlet inn fra nettsiden, og innholdet er tilpasset til prospekter som har vist interesse for våre produkter. I førsteomgang har vi laget to ulike e-poster, en velkomste-post med 25% rabatt på første kjøp, og en e-post som minner om at det er en dag til lansering. Dessverre møtte vi på noen utfordringer ved å koble MailMunch, tjenesten vi brukte for å lage automatiske e-poster, opp mot Shopify, og vi fikk derfor ikke sendt ut e-posten om at det er en dag til lansering. Vi slet også litt med å sende ut velkomste-posten til de som hadde registrert seg før nettbutikken var lansert, men etter vi fikk importert e-postadressene til MailMunch fikk vi sendt ut den e-posten til alle abonnentene. Til tross for at vi ikke fikk sendt ut den ene e-posten, er vi fornøyde med at vi til slutt skjønte hvordan man gjør det, slik at vi i senere anledning vet hva som må gjøres.

Jeg har lært veldig mye av denne prosessen. Det viktigste jeg har erfart er at man må sette av god tid, spesielt hvis man er avhengige av andre, eksterne parter for å få på plass alt som er nødvendig. Det er også viktig å tenke på at man i starten ofte har begrensede ressurser, både når det gjelder ansatte, tid og penger. Likevel kan man få til veldig mye på kort tid dersom man er motivert og setter seg ordentlig inn i det! Vi startet helt fra scratch og hadde ikke mange ukene før vi skulle levere et ferdig resultat, men med hardt arbeid og god hjelp fra ulike tutorials på YouTube i situasjoner der vi sto fast har vi endt opp med en velfungerende nettbutikk bestående av gode produkter. Alt i alt har dette vært en spennende og lærerik prosess jeg ikke ville vært foruten!

Dersom du er interessert i å sjekke ut nettbutikken vår og noen av produktene er det bare å ta en titt HER!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *